خانه > فرهنگی > گزارش تصویری پخت سمنو تویه دروار

گزارش تصویری پخت سمنو تویه دروار

حسنیه وفایی نژاد / دهخدا

پخت سمنو (سنو – سُنی) خانواده محمد(علی بابا) وفائی نژاد در روستای دهخدا

شماره تماس جهت سفارش و تهیه سمنو تویه دروار : ۰۹۱۲۸۳۱۶۶۲۴_ ۰۲۳۳۵۳۸۹۳۳۳ (وفایی نژاد)

  • طرز تهیه :

ابتدا گندم را شسته و بعد سه روز آنرا در آب خیس داده و بعد از آن گندم ها را به مدت سه روز در پارچه نخی ریخته و آنرا محکم بسته تا گندم ها ریشه بزنند. بعد از ریشه زدن آن را داخل سینی ریخته و رویش را با پارچه نخی نمناک پوشانده تا گندم ها جوانه بزنند و بعد از جوانه زدن آماده می شود برای آبگیری ، پس از آن حدود ۸۰ کیلو آرد را با ۵ کیلو گندم سبز شده با هم مخلوط کرده (هارشته) .
سبزه را کوبیده ، شیره آنرا گرفته و آن را با صافی صاف کرده و داخل دیگ می ریزیم و باید آنقدر شیره گرفته شود تا دیگ نصف شود و همین شیره شیرینی سمنو را تامین می کند و بعد آرد را کم کم داخل دیگ ریخته و آنرا هم زده تا خمیر بدست آید.
آرد را با الک خیلی نرم الک کرده تا هیچ سبوسی داخل آن نباشد بعد از مخلوط شدن آرد و شیره برای پختن از یک دیگ بزرگ سی کیلوئی ترجیحا مسی استفاده کرده دیگ را روی اجاق می گذاریم.

و بعد از آماده شدن خمیر زیر دیگ را روشن کرده و با یک کاردک که دسته چوبی بزرگی دارد (رگرکو) آن را هم زده تا ته نگیرد و آنقدر آن را هم زده که سمنو به جوش آید و رنگ عسلی به خود گیرد و برای رنگ آن هم از هیچ موادی استفاده نمی شود و آنقدر هم زده تا سمنو به غلظت لازم برسد و آماده مصرف شود . و این هم بگوییم که برای تهیه این لقمه ی پر برکت و مقوی نیاز به ده الی یازده روز زمان هستیم. سه روز گندم را خیسانده و سپس سه روز آنرا در پارچه نگه می داریم و سه روز نیز در سینی و در نهایت بیست و چهار ساعت هم فرآیند پختن سمنو وقت لازم دارد.
ناگفته نماند موقع هم زدن همسایه ها و بستگان هم می آیند و کمک می کنند و حاجت می طلبند چون سمنو از زمان حضرت فاطمه زهرا (س) بوده و همینطور از مادر بزرگ ها و پدر بزرگ ها تا حالا ادامه پیدا کرده ( اهالی روستا معتقدند هنگام جوش آمدن سمنو حضرت زهرا (س) چادر به سر می گیرد ).

امیدواریم که نسل های آینده هم بتوانند این سنت را ادامه دهند .
وقتی که سمنو درست شد آنرا داخل ظرف ریخته و به همسایه ها ، بستگان و نیازمندان داده تا همه از آن استفاده کنند .

خواص جوانه گندم :

اشتها آور است و برای از بین بردن جوش های صورت و ریزش مو مفید می باشد

خواص سمنو :

سمنو بسیار مقویست و برای پوکی استخوان و ورم معده بسیار مفید است و از سمنو به عنوان صبحانه و عصرانه استفاده می شود . سمنو را با گردو هم میل می کنند اهالی و یکی از مهمترین سین های سفره هفت سین سمنو است .

ننه جان سمنو می خوام / شیرین دهنو می خوام / سمنو پختن کار هرکه نبود / اولا دیگ بزرگی باید / گندم سبز و سترگی آید / آب بکش گندم را / جمع بکن مردم را / ذره ای خاک نریزد در دیگ / چشم ناپاک نیافتد در دیگ / ننه جان سمنو می خوام / شیرین دهنو می خوام

تهیه کننده متن : حکیمه وفایی نژاد

سمنو_تویه_دروار_1_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_2_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_3_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_4_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_5_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_8_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_6_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_9_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_11_.jpg (800×530)

سمنو_تویه_دروار_10_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_7_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_12_.jpg (800×564)

سمنو_تویه_دروار_13_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_14_.jpg (800×677)

سمنو_تویه_دروار_15_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_16_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_18_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_17_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_19_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_20_.jpg (800×530)

سمنو_تویه_دروار_21_.jpg (800×465)

سمنو_تویه_دروار_22_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_23_.jpg (800×450)

سمنو_تویه_دروار_24_.jpg (800×450)

 


- جهت ارسال نظر نوشتن نام ، ایمیل و وبلاگ ضروری نمی باشد .
- نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی همچنین نظرات ارسالی غیر از زبان پارسی یا غیر مرتبط با مطلب منتشر نمی‌شوند .
- نظرات منتشر شده در این پایگاه صرفا بیانگر دیدگاه کاربران می باشد .